Smak & Hållbarhetsgaranti på allt som går att äta - Fri Frakt över 599kr

Hundens och kattens vilda och naturliga ursprung
Hundens och kattens vilda och naturliga ursprung

Hundens och kattens vilda och naturliga ursprung

Hundar och katter är två av de mest älskade sällskapsdjuren över hela världen, men deras ursprung sträcker sig långt bortom människans bostäder och hjärtan. I denna artikel utforskar vi de vilda rötterna och den naturliga historien hos dessa fascinerande arter.

 

Hundens ursprung

Hunden har sitt ursprung i vargarna. Vargar var jägare som jagade i flock och åt kött. Vargar jagar bland annat älg, ren och rådjur. Vargarna utvecklades troligtvis till hundar genom att de vargarna med mutationer som gjorde dem mindre rädda för människor bodde närmare dem. Det är möjligt att antingen människorna tog hand om vargvalpar och födde upp dem som husdjur, hjälp till jakten eller för att skydda huset, eller så domesticerades vargarna genom att de började äta rester som människorna lämnade kvar efter de hade ätit, och på så sätt började bo närmare människorna.

 

Med tiden när vargarna fortsatte att bo nära människor så valdes de vargarna som bäst kunde hjälpa eller samarbeta med människorna ut. På så sätt ändrades vargarna till hundar. Den huvudsakliga förändringen som skedde i hundarna var att de blev mindre vilda, mindre aggressiva och mindre rädda för människor. Deras utseende ändrades även och de blev mer ”valplika”. Hundarna anpassades också för olika ändamål, exempelvis blev vissa hundraser lämpade för att hjälpa till med jakten medans andra hundar var bra på att valla får.

 

Kattens ursprung

Katternas förfäder är vildkatterna. Vildkatter är nattdjur som bodde bland annat i skogar, öknar eller grässlätter. De jagade en stor variation av djur, huvudsakligen små djur som till exempel fåglar, grodor, insekter och möss. Även om de är små så är vildkatter starka jämfört med sin storlek, och kunde springa ungefär 50 kilometer i timmen. De jagade ibland även större byten, till exempel kaniner och unga rådjur. De var blyga och bodde ensamma i ett revir som de ivrigt skyddade.

 

Vissa av vildkatterna lockades av de enkla bytena nära människors förråd av bland annat spannmål efter jordbrukets utveckling och det är troligtvis så de blev domesticerade. Mössen och andra djur som höll till nära människorna gjorde att katterna fick mycket mat, medans människorna gynnades av att skadedjuren jagades av katterna. Katterna blev vana med att vara nära människor och så småningom fick katterna mutationer som gjorde att de blev mindre rädda för människor och vågade bo nära oss. Katterna som bodde nära människor fick också andra mutationer, exempelvis att pälsen blev mer varierad och mindre kamouflerande.

 

Vill du återkoppla din katt eller hund med deras ursprung? Just nu har MyPetFriend 15% rea på foder från Carnilove. Carniloves foder är anpassat till hundens och kattens vilda och naturliga ursprung och innehåller 70% viltkött och 30% skogens frukter, bär och örter, och har inget spannmål eller potatis.

Klicka här för att köpa Carnilove foder av viltkött med 15% rea

 

Källor:

Artfakta - Eurasiatisk skogsvarg

Naturhistoriska riksmuseet - Hunden

Populär historia – Hundens historia

Arkive - Felis silvestris

Katt.nu – Katthistoria del 2 - Domesticeringen

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Alla bloggkommentarer kontrolleras innan de publiceras