Smak & Hållbarhetsgaranti på allt som går att äta - Fri Frakt över 599kr

Valpars och kattungars näringsbehov
Valpars och kattungars näringsbehov

Valpars och kattungars näringsbehov

Visste du att valpar och kattungar har andra behov än de vuxna och kan behöva speciell mat för att må bra och växa rätt? Här har vi har samlat information för dig som vill veta vad för mat din hundvalp eller kattunge behöver för att må bra.

 

Kattungar

Kattungar kan ofta behöva annan mat än vuxna katter för att må bra. Exempelvis kan kattungar behöva mer energirik och lättsmält mat. Det är också vanligt att kattmat för kattungar består av extra små bitar så att de är lätta för dem att äta. Här kommer mer detaljer om hur kosten för kattungen kan behöva anpassas.

 

Födsel till fyra veckor gammal

Precis efter födseln brukar kattungarna behöva råmjölk eller mjölk från sin mamma.

 

Fyra veckor till fyra månader gammal

Efter fyra veckor kan kattungen börja äta fast mat, men maten bör då vara foder speciellt anpassad för kattungar. Bland annat behöver fodret innehålla de elva nödvändiga aminosyrorna, vara lättsmält, innehålla mycket energi och vara utan onödiga ämnen som kan orsaka matsmältningsbesvär.

 

Fyra till tolv månader gammal

När kattungen är ungefär fyra månader gammal minskar energibehovet av katten och den blir bättre på att tugga på fast mat genom att vuxentänderna växer fram. Matningen bör vara konsekvent och det är bra att vara försiktigt så att kattungen inte övermatas. Rekommenderad portionsstorlek står ofta på fodret.

 

Ett år gammal och framåt

Efter ett år är katten för det mesta fullvuxen, och behöver inte äta särskild mat för kattungar längre. De behöver fortfarande få i sig näringsrik mat, som även kan behöva anpassas utifrån exempelvis hur aktiv katten är.

 

Här kan du köpa HappyCat foder särskilt anpassat för kattungar med 15% rea

 

Hundvapar

Hundvalpar kan också behöva särskild kost som skiljer sig från fodret för vuxna hundar. Valpar behöver mer protein, lättsmält mat och extra mineraler, exempelvis kalcium. De behöver också få rätt mängd mat så att de inte blir undernärda eller övermatade. Rekommenderad portionsstorlek står ofta på fodret. Här kommer mer detaljer för valpens kost utifrån ålder:

 

Födsel till en månad gammal

Som kattungar börjar hundvalpar med att dricka mammans mjölk, och behöver med tiden vänjas vid att äta fast mat. Matsmältningen av så unga valpar är känsligt och maten behöver vara anpassad för det genom att det är mer lättsmält. Valparna behöver också mat med goda bakterier.

 

En månad till fyra månader gammal

När valpen är ungefär en eller två månader gammal börjar den behöva extra kalcium, fosfor och D-vitamin för att bygga upp skelettet.

 

Fyra till sju månader gammal

Från och med fyra månaders ålder behöver hunden mer protein för att bygga upp sin kroppsmassa. Maten behöver också vara lättsmält.

 

Tio månader gammal till vuxen

Hundar som börjar bli vuxna kan behöva mat som är bra för lederna i takt med att de börjar bli större och tyngre.

 

Om du vill ha exempel på mat som är lämplig för valpar så kan du köpa HappyDog foder särskilt anpassat för valpar här med 15% rabatt

 

Avslutning

Sammanfattningsvis har kattungar och valpar annat näringsbehov än vuxna hundar och katter. Näringsbehovet varierar med åldern, men i allmänhet bör maten vara lättsmält när husdjuren är unga. Det är också extra viktigt att se till att hålla koll på vikten av valpen eller kattungen och portionsstorlekarna så att de inte blir undernärda eller övermatade.

 

Källor

Anicura - Vad ska kattungen äta?

Royalcanin - Om näring för kattungar

Royalcanin - Vad äter valpar och vilken näring behöver de?

Alvarpet - 11 myter om utfodring av valpar

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Alla bloggkommentarer kontrolleras innan de publiceras