Smak & Hållbarhetsgaranti på allt som går att äta - Fri Frakt över 599kr

Insektsbaserat foder som ett hållbart alternativ för hundar och katter
Insektsbaserat foder som ett hållbart alternativ för hundar och katter

Insektsbaserat foder som ett hållbart alternativ för hundar och katter

Det har kommit många nyheter på senaste tiden om att insekter bör användas som ingrediens för mat och husdjursfoder, men exakt hur hållbart är det faktiskt med insektsfoder?

 

Hur hållbart är insektsbaserat foder?

Hållbarhet kan mätas på många olika sätt. Några vanligas sätt att jämföra hållbarheten av två produkter är att titta på hur mycket resurser de använder och hur mycket växthusgaser de släpper ut.

 

När det gäller växthusgaser leder användningen av insekter i foder till 30 gånger lägre utsläpp av växthusgaser än nötkött.

 

Vatten är en viktig naturresurs som kan skapa stora problem om det överkonsumeras. Men även detta hjälper insektsfoder till med då det leder till 330 liter lägre vattenanvändning än soja för 1 kilo protein.

 

Vissa produkter, exempelvis palmolja, anses vara ohållbara då de kräver ofta stor yta att odla som ofta behöver tas från tidigare regnskog. Insektsfoder har inte det här problemet då det kan produceras på liten yta med hjälp av vertikal odling.

 

En annan bra sak med att använda insekter som proteinkälla är att det kan odlas utan att använda konstgjorda bekämpningsmedel. Bekämpningsmedel kan annars komma ut i naturen där de kan skapa problem för ekosystemet i närheten.

 

Slutligen kan insekter odlas på växtbaserat matsvinn och biprodukter, vilket leder till att de inte behöver använda mycket nya resurser, utan i stället använder sig av saker som annars inte kunde komma till användning.

 

Avslutning

Sammanfattningsvis bidrar foder baserade på insekter till lägre utsläpp av växthusgaser och lägre resursanvändning än exempelvis foder baserat på soja eller nötkött.

 

Vill du pröva instektsbaserat foder?
Vi rekommenderar i så fall insektsbaserat foder från Petgood vilket du hittar här: Petgood.

 

 

Källor:

Carboncloud

LCA Protix

Mazec et al.

Parodi et al.

Petgood

Van Huis

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Alla bloggkommentarer kontrolleras innan de publiceras