Smak & Hållbarhetsgaranti på allt som går att äta - Fri Frakt över 599kr

Introducera hund och katt för varandra
Introducera hund och katt för varandra

Introducera hund och katt för varandra

Sara Landorph

Tips och tricks för ett lyckat möte. Hundar och katter har ett litet komplicerat förhållande till varandra. Men om du bara ger dem rätt förutsättningar kan dem bli kompisar och trivas riktigt bra med varandra. I detta blogginlägg kommer lite tips och tricks vad du som ägare kan tänka på när hund och katt introduceras för varandra. 


Det första som är värt att tänka på är åldern. Det blir enklare att introducera djuren för varandra om båda djuren är runt ett år eller yngre. Anledningen till detta är att djur i sin unga ålder är inne i en ´socialiseringsfas´, där djuret har som allra lättast att knyta sig ann till andra djur arter.


Värt och tilllägga så går det absolut att introducera två vuxna djur för varandra, men det kräver oftast mer tid och att man som djurägare tänker till lite extra. 


Det andra som kan vara bra och tänka på är att båda djuren ska känna till miljön. Detta för att inte stressa djuren i onödan. Till exempel är det bra för katten att känna till vilka gömställen som finns, då hunden lätt stressar upp katten. Så kan det vara bra för katten att veta var det kan fly undran snabbt om den skulle känna sig hotad av hunden. 


Slutligen kommer vi att ge dig 3 steg som kan vara bra att tänka på för ett lyckat första möte med din katt och hund. 


Steg 1: Som många känner till kommunicerar katter och hundar genom doftmarkeringar, därav är ett bra första steg att låta dem välja sig vid varandras dofter. Ge tillexempel en av hundens leksaker till katten innan första mötet och se hur katten reagerar. Om reaktionen var lyckad beröm då katten med kel och gärna lite godis. Om katten skulle reagera på ett negativt sätt, ge katten lite tid och försök senare igen. Gör sedan samma sak med hunden, fast med kattens doft. När du som ägare märker av att båda djuren accepterar varandras dofter är du redo för steg 2.


Steg 2: Nu har det blivit dags för första mötet. Det som är aboslut viktigast vid detta steget är hur du som ägare har förberett situationen. Du som ägare bör ha förberett ett möte där katten och hunden inte kommer åt varandra fysiskt. Det kan till exempel vara genom en grind eller genom att ha sele på båda djuren. Om djuren reagerar bra så glöm inte att belöna dem! Om djuren därremot inte reagerar som förväntat, avbryt då mötet och låt katten och hunden att mötas igen vid ett senare tillfälle. 

Sedan när båda djuren kan mötas neutralt, eller positivt kan du gå vidare till steg 3. 


Steg 3: Nu kan du som ägare låta katten och hunden vistas i samma rum under lugna förhållanden. Här är det även viktigt att belöna båda djuren, så att djuren börjar associseras deras närvaro med varandra som något posetivt, tänkt dock på att inte belöna ena djuret mer än något annat. Med anledningen för att undika att djuren känner konkurrens mellan varandra. Det kan även vara bra att ha ett halsband/sele på katten och hunden, så om en konflikt skulle uppstå kan du som ägare snabbt rycka in. 


Vi skulle inte rekomendera att djuren lämnas ensamma med varandra under introduktionstiden, först när de lugnt kan vistas i samma rum tillsammans under längre perioder är de redo att klara sig på egen hand. 


Lycka till önskar team:et på MyPetFriend :) 

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Alla bloggkommentarer kontrolleras innan de publiceras